Vananenud Telia vaskkaabel ei vasta enam tarbija ootustele

Ühe enam interneti kasutajaid loobub Telia aegunud vaskkaabli tehnoloogial põhinevast internetiühendusest ning eelistatakse valguskaablit, mis ei ole piiratud ühe sideoperaatori teenusega. Valguskaabel on parim kasutuses olev tehnoloogia, mis võimaldab pakkuda töökindlat ja kiiret internetiühendust ning seda samuti tulevikus suurenevate andmemahtude korral. Inimesed teadvustavad järjest rohkem, et oluline on tagada oma majapidamise internetiühendus tulevikukindla tehnoloogiaga ning sealjuures võimalusel liitutakse sellise valguskaabli võrguga, mis võimaldab liitujal valida erinevate sideoperaatorite teenuste vahel.

Kuigi riiklikult ei ole täna enamjaolt toetatud paremate ühenduste rajamine vaskkaabli asemele, on Eesti Andmesidevõrk rajanud omarahastusega paljudes kohtades valguskaabli võrku vananenud vaskkaabli võrgu asendamiseks, eelkõige seal, kus piirkonniti on selleks nõudlus väga suur. Näiteks Nõos välja ehitatud valguskaabli võrgus oli liitujaid ca 95%, mis selgelt väljendab ootusi, et inimesed soovivad alternatiivi ühe operaatori vaskkaablile.

Nõo vallavanem Maano Koemets kommenteeris Internet Koju projekti Nõos:
Kiire ja kvaliteetne internetiühendus muutub iga aastaga üha olulisemaks vajaduseks. Valguskaablil põhinevat sidevõrku ei tuleks rajada mitte ainult 4G levialas olevatele inimestele vaid ka nendele inimestele, kes kasutavad täna vananenud vaskkaablit, mille allalaadimiskiirus 30 mbit/s ei vasta tihti enam vajadustele. Eesti Andmesidevõrk on Nõos alustanud valguskaabli ühenduste väljaehitamisega, mis pakub paremat alternatiivi aegunud vaskkaabli ühendustele. Loodetavasti aitavad uued riigipoolsed toetusmeetmed sellele tulevikus kaasa ning valguskaabli ühendus jõuab paljudeni.


Nõo vallavanem Maano Koemets ja ehitusettevõtte LanSec esindaja Eesti Andmesidevõrgu ehitustööde vastuvõtmisel