Eesti Andmesidevõrk arendab lähiaastatel liitujatele 2 miljoni euro eest sidevõrku

Eesti Andmesidevõrgule on kinnitatud täiendavad rahastused aastateks 2024 kuni 2025 sidevõrkude ehitamiseks liitujatele. Riigi poolselt on eraldatud Eesti Andmesidevõrgule 1,6 miljonit eurot ning koos täiendavate erakapitali investeeringutega on lähiaastate arendusmaht ca 2 miljonit eurot. Sellega jõuab Internet Koju projekti raames ülikiire valguskaabli internetiühendus täiendavalt paljudesse majapidamistesse mitmetes Lõuna-Eesti valdades, näiteks Rõuges, Antslas, Viljandis, Tõrvas ja paljudes teistes piirkondades.

Antsla abivallavanem Kurmet Müürsepp tutvustas Antsla näitel kui pikaajaliselt on valguskaablivõrgu rajamise tegevused kestnud ning mis on olnud tulemused:

“Eesti Andmesidevõrk ehitas Antsla vallas välja valguskaabli põhivõrgu aastatel 2015 kuni 2019. Lõpptarbija ühenduste ehk viimase miili välja ehitamisega alustati Antslas Internet Koju projekti raames aastal 2021, millega said ülikiire valguskaabli internetiühenduse paljud elanikud peamiselt Antsla eramute piirkonnas. Tänaseks on riigi poolselt eraldatud Eesti Andmesidevõrgule täiendavad rahalised vahendid sideühenduste väljaehitamiseks Antslas ja teistes piirkondades. Riigi poolt eraldatud vahenditest ja eelnevate aastate arenduse tulemusel saab enamus Antsla linnast valguskaabli ühendustega kaetud, mis on omamoodi ainulaadne tulemus, kus üks asula saab peaaegu täielikult valguskaabli ühendusega varustatud. Sellega saab Antslast kaaseaegne linn, mis vastab tänapäevastele infotehnoloogilistele ootustele, võimaldades elanikel kasutada kaugtöökohti ja muid võimalusi, mis eeldavad suuremaid andmesidemahte. Järgnevatel aastatel tuleb samuti tegeleda ülejäänud Antsla valla sideühenduste parandamisega terviklikult, et igal pool oleks võimalik kasutada ülikiireid interneti püsiühendusi.”

Eesti Andmesidevõrk ehitab paljudes Lõuna-Eesti piirkondades liitujatele välja valguskaabli ühendusi. Samuti näiteks kauaoodanud Rõuge valla elanikele hakatakse valguskaabli ühendusi välja ehitama. Rõuge vallavanem Britt Vahter kommenteeris uudist:

“Rõuge valla elanikud on juba aastaid oodanud, et kiire interneti kaabliühendused jõuaksid ka nendeni. Oleme suuresti hajaasustuse piirkond ning interneti kättesaadavus on siinsetele inimestele väga oluline. Loodusolude ja maastiku tõttu levivad meil üleõhu ühendused kohati väga halvasti ning seetõttu on heameel kuulda, et Eesti Andmesidevõrk on alustamas tegutsemist selle nimel, et valguskaabliühendused jõuaks lõpuks ka Rõuge valda.”


Antsla abivallavanem Kurmet Müürsepp ja juhatuse liige Hanna Kaplan Eesti Andmesidevõrgu arengutest