Sideteenused Eesti Andmesidevõrgu valguskaabliga

Interneti Koju projekt võimaldab kasutada soodsamaid sideoperaatorite teenuseid kui on turuhinnad. Kuna sideoperaatorid ei pea võrguinfrastruktuuri ise investeerima ning Eesti Andmesidevõrgu välja ehitatud infrastruktuur on operaatorite ühiskasutuses, on operaatoritel võimalik pakkuda Eesti Andmesidevõrgu valguskaabliga teenuseid soodsamalt kui turuhinnad. Turukonkurents tagab liitujatele parimad sideoperaatorite pakkumised, kuna Eesti Andmesidevõrgu võrk on avatud teenuse pakkumiseks kõikidele sideoperaatoritele.

Võrdluseks 100-150 Mbit/s kiirusega kaabliühendus erakliendile maksab turu keskmiselt 27 eurot kuus. Sama kiirusega ühenduse hinnaks on Eesti Andmesidevõrgu valguskaabliga keskmiselt vaid 18 eurot kuus.

Internet Koju projekti liituja Ene Hinn, kes sai Eesti Andmesidevõrgu valguskaabli ühenduse Valgas, kommenteeris sideoperaatorite pakutavaid teenuseid: Olles ise küll Telia pikaajaline klient loobusin nende teenusest, kuna nad pakkusid aeglasi ühendusi. Otsustasin Elevi AS poolt pakutava teenuse kasuks ning olen tänaseni teenusega rahul. “Sain kiirema internetiühenduse ning eriti võib rahul olla tunduvalt väiksemate arvetega” kommenteeris Ene Hinn, kes on Internet Koju projekti liituja aastast 2021 ning kes kasutab Eesti Andmesidevõrgu valguskaabliga sideteenust alates 2022 aastast.

Eesti Andmesidevõrk on Internet Koju projekti raames valguskaabliühendusi liitujatele välja ehitanud alates 2020 aastast. Kogu Eesti Andmesidevõrgu poolt välja ehitatav sidevõrk on sõltumatu teistest operaatoritest ning projekti raames rajatakse täielikult uut infrastruktuuri, mille planeerimine ja ehitus kestavad pikaajaliselt. Sõltumatu ja kõigile sideoperaatoritele teenuse pakkumiseks avatud sidevõrk tagab tarbijatele turukonkurentsi toimimise ning parimad sideteenuste pakkumised.


Eesti Andmesidevõrgu võrgusõlm sideoperaatorite teenustega